Google Konum Takibi Nasıl Kapatılır?

Google Konum Takibi Nasıl Kapatılır?

HaberAbi 30 Ağu 2021 Nasıl Yapılır? 65  0

Son vakitlerde saklılığa verilen kıymetin sonucu olarak kullanıcılar, Google hesap ayarlarından pozisyon geçmişini kapatıyor. Bu biçimde Google hizmetlerinin artık kimseyi izleyemeyeceği düşünülse de durum pek o denli değil. Associated Press’in 2018 yılındaki bir araştırmasında belirttiği üzere bu ayarı kapatmak teğe bir tahlil üzere görülse de birtakım Google uygulamaları bilhassa pozisyon bilgilerinizi depolamaya devam ediyor. Örneğin yalnızca Google Haritalar uygulamasını açtığınızda yahut rastgele bir uygulama üzerinden Google’ı kullandığınızda yaklaşık pozisyonunuz vakit damgasıyla birlikte teknoloji devinin sunucularına kaydediliyor. Lakin Google, araştırmadan günümüze kadar, pozisyon takibi ile alakalı daha şeffaf bir tecrübe sunarak kaydedilen dataların denetimini kolaylaştırdı.

Başta bahsettiğimiz yalnızca pozisyon geçmişini kapatmak, bulunduğunuz yerin ve vaktin datalarını sırf Google Haritaların vakit çizelgesi özelliğinden kaldırıyor. Bunun yanında Google’ın hususla ilgili dayanak sayfasında pozisyon geçmişi kapatılsa dahi kimi pozisyon bilgilerinin web ve uygulama aktifliği işlevinde kaydedileceği açıklanmış. Google bu bilgileri, hizmetlerini daha şahsî hale getirmek için kullandığını ve reklam verenlerle asla paylaşmadığını açıkça söylüyor. Lakin tekrar de rahat değilseniz, birkaç adımla Google pozisyon takibini çarçabuk durdurarak şirketin 7/24 nerede olduğunuzu bilmesini engelleyebilirsiniz.

Adımların neler olduğuna geçmeden evvel bu ayarı kapatmanın kimi dezavantajları olduğunu belirtmekte yarar var. Çünkü Google, pozisyon takibi ile kullanıcıların öbür bir kent yerine yaşadıkları kentteki işletmeleri bulmalarına yahut şahsileştirilmiş reklamları görmelerine yardımcı olmak için pozisyon bilgilerinden yararlanıyor. Bu durum elbette birtakım bireyleri rahatsız edebileceğinden ötürü devre dışı bırakma seçeneğinin sunulması hayli kıymetli. Dilerseniz adımlara geçelim.

  1. Google.com adresine masaüstü yahut taşınabilir tarayıcınızdan erişin.
  2. Sağ üstten Google hesabınıza giriş yapın ve Google Hesabınızı Yönetin butonuna tıklayın.
  3. Sol taraftaki Data ve Ferdileştirme kısmına tıklayın.
  4. Açılan sayfada Aktiflik denetimleri başlığının altındaki Aktiflik denetimlerinizi yönetin butonuna tıklayın.
  5. Bu sayfada Web ve Uygulama Aktifliği isimli bir alan göreceksiniz. Orada bulunan düğmeyi kapalı pozisyona getirin. Ayarı kapatmadan evvel karşınıza bir ihtar metni çıkacak ve Duraklat butonuna tıkladığınızda Google ilerleyen vakitte oluşacak pozisyon datalarınızı kaydetmeyecek.

Web ve Uygulama aktifliğinin durdurulması, özetle Google’ın makul süreçlerle alakalı pozisyon işaretçilerini kullanmasını pürüzler. Haliyle bu formda rastgele bir data depolanması kelam konusu olmaz. Ayrıyeten ayar kapatıldığında yaklaşık pozisyonunuz ve bulunduğunuz ortamlar kapalı kalır. Lakin haritalar uygulaması üzere muhakkak hizmetleri tesirli bir biçimde kullanmak için Google’ın tekrar de pozisyonunuza erişmesi gerekeceğini unutmayın.

Google pozisyon takibi devre dışı bırakıldığında akıllı aygıtlarda ve bilgisayarda sizinle alakasız reklamlar ve arama sonuçları görmeniz muhtemel. Hasılı Google hizmetlerinin şahsileştirilmiş tecrübesinden uzak kalacaksınız. Şayet bilgilerinizin bu üzere süreçler için kullanılması sizi rahatsız etmiyorsa, pozisyon izlemeyi kapatmak, Google’ın nelere değer verdiğinizi varsayım etmesini zorlaştırır. Öteki taraftan kapalılığı her şeyden üstün tutan bir kullanıcıysanız, pozisyon izlemenin devre dışı kalması size bir şey kaybettirmez, bilakis daha inançlı bir internet tecrübesine erişirsiniz.

Sonuçta gizliliğinizi koruyarak şahsileştirme seçeneklerini kaybedebilir yahut rastgele, filtrelenmemiş bilgiler yerine kullanım biçiminizle alakalı reklamları ve arama tekliflerini görmeye devam edebilirsiniz. Karar her halükarda sizin.

Hayır, kayıtlı bilgilerinize dokunulmaz. İzleme devre dışı bırakıldığında Google’ın gelecekte oluşacak pozisyon bilgilerini saklaması engellenir. Şayet eski zamanlardaki pozisyon geçmişlerinizi silmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Google ana sayfasına girin ve sağ üst köşedeki profil simgesine tıklayarak Google Hesabınızı Yönetin seçeneğine ulaşın.
  2. Soldaki araç çubuğunda yer alan Data ve Ferdileştirme‘yi seçin.
  3. Aktiflik denetimleri başlığının altında Pozisyon Geçmişi kısmına girin.
  4. Açılan sayfada Geçmişi Yönet seçeneğine tıklayın. Google sizi vakit çizelgesine yönlendirecek.
  5. Sağ alt köşede, Harita düğmesinin çabucak solundaki Ayarlar simgesine tıklayın ve Tüm Pozisyon Geçmişini Sil seçeneğine tıklayın.

Google’ın ayrıyeten 18 aydan eski pozisyon bilgilerini otomatik biçimde silme özelliğini de hesabınızda varsayılan olarak etkin hale getirdiğini belirtelim. Bu sayede çok eski vakitlerden kalan pozisyon bilgilerinizi silmeye vakit harcamamış oluyorsunuz.

Etiketler: , , ,
Bilgisayara PUBG: New State Nasıl İndirilir ?
Bilgisayara PUBG: New State Nasıl İndirilir ?
Windows 11 Performans Artışı için VBS Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Windows 11 Performans Artışı için VBS Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
İnternet İptal Ettirmeden TurkNet’e Nasıl Geçilir?
İnternet İptal Ettirmeden TurkNet’e Nasıl Geçilir?
Windows 11 Çıktı! İşte Yeni Özellikler ve Yenilikler
Windows 11 Çıktı! İşte Yeni Özellikler ve Yenilikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.